Navigace: Healthy cooking > Polévky

Polévky

Brokolicová polévka

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

  • 246 Kcal
  • 10,1 g bílkovin
  • 13 g tuků
  • 22,9 g sacharidů

Suroviny

Postup přípravy

1

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.

2

V hrnci rozpalte 2 lžíce olivového oleje, snižte plamen na mírný stupeň, přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji cca 5 minut.

3

Přidejte utřené stroužky česneku a restujte další 1 minutu.

4

Vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte růžičky brokolice a vařte 10–15 minut na středním plameni.

5

Uvařenou polévku osolte, opepřete a hrnec odstavte.

6

Do hrnce rozklepněte vejce a polévku ihned poté rozmixujte ponorným mixérem.

7

Pokud chcete polévku řidší, můžete ji zředit vodou.

TIP
Polévku podávejte s celozrnnými krutony.

Bramboračka s kapustou

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

  • 654 Kcal
  • 20,9 g bílkovin
  • 25,4 g tuků
  • 85,2 g sacharidů

Suroviny

Postup přípravy

1

Brambory, mrkev, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Kapustu nakrájejte na proužky.

2

V hrnci rozehřejte olej a na středním plameni orestujte cibuli s česnekem. Přimíchejte brambory, zaprašte moukou a krátce orestujte. Pak zalijte vývarem.

3

Do polévky přidejte mrkev, houby, majoránku, drcený kmín, sůl a pepř.

4

Vařte na mírném plameni 20 minut, dokud zelenina nezměkne.

TIP
Polévku ozdobte čerstvou majoránkou a podávejte s celozrnným chlebem.

Rajčatová polévka

 

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

  • 133 Kcal
  • 5 g bílkovin
  • 7 g tuků
  • 12 g sacharidů

Suroviny

Postup přípravy

1

V hrnci rozpálíme na středním plameni 2 lžíce olivového oleje.

2

Šalotku si očistíme, nakrájíme na jemno a v hrnci osmahneme.

3

Přidáme utřený stroužek česneku a opékáme další cca minutu.

4

Poté přidáme krájená rajčata, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme 30 minut.

5

Nakonec polévku rozmixujeme, rozdělíme do talířů, ozdobíme čerstvou bazalkou a podáváme s celozrnným pečivem.