Navigace: Healthy cooking > Obědy a večeře

Obědy a večeře

Boloňská omáčka s mletým masem

 

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

  • 532 Kcal
  • 34 g bílkovin
  • 17 g tuků
  • 63 g sacharidů

Suroviny

Postup přípravy

1

Cibuli oloupejte, mrkev s celerem očistěte a poté všechnu zeleninu nakrájejte najemno.

2

Do většího hrnce nalijte olivový olej a rozehřejte ho na středním plameni. Až bude olej rozpálený, přidejte do hrnce najemno nakrájenou cibuli a opékejte na středním plameni 4–5 minut.

3

K opečené cibuli přidejte zbytek nakrájené zeleniny, mleté krůtí maso, rajčatový protlak a sušené oregano a vše opékejte na středním plameni dalších 6–7 minut.

4

Do hrnce přilijte kuřecí vývar a přimíchejte krájená rajčata, vinný ocet, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a vařte pod pokličkou na mírném plameni 25–30 minut.

5

Mezitím ve větším hrnci přiveďte 2 l vody k varu. Jakmile začne voda vřít, přisypte sůl, přidejte špagety a vařte je za občasného promíchání na středním plameni 15–17 minut. Po uvaření špagety sceďte.

6

Uvařené špagety rozdělte do 4 talířů a servírujte s hotovou omáčkou, strouhaným parmazánem a najemno nasekanou čerstvou bazalkou.

Celozrnná pizza

 

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

  • 223 Kcal
  • 11 g bílkovin
  • 7 g tuků
  • 29 g sacharidů

Suroviny

Postup přípravy

1

V misce smícháme mouku, olej, droždí, teplé mléko, sůl a cukr. Přikryjeme utěrkou a dáme alespoň na 1 hodinu na teplé místo vykynout.

2

V další misce si smícháme rajčata z konzervy, vylisovaný stroužek česneku a tymián, oregano a špetku soli.

3

Vykynuté těsto vyválíme do kruhu a dáme na plech vyložený pečícím papírem.

4

Na těsto rozetřeme směs z rajčat, česneku a koření.

5

Navrch poklademe čerstvá rajčata a mozzarellu. Obojí nakrájené na plátky.

6

Pečeme v předehřáté troubě na 190°C cca 25 minut.

7

Tip: Na pizzu můžeme přidat ještě libovolné ingredience - např. špenát, kuřecí maso, šunku, zeleninu ap.

Hovězí guláš

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

  • 133 Kcal
  • 11 g bílkovin
  • 7 g tuků
  • 6 g sacharidů

Suroviny

Postup přípravy

1

V hrnci rozehřejte olej a přepuštěné máslo, přidejte na kostičky nakrájené maso a restujte zhruba 5 minut na středním plameni.

2

Přidejte najemno nasekanou cibuli. Cibuli opékejte zprudka 3–4 minuty, zasypejte paprikou, zamíchejte, přidejte rajčatový protlak, ještě jednou zamíchejte a zalijte 300 ml vývaru.

3

Hrnec přikryjte pokličkou a duste doměkka cca 1 hodinu. V průběhu vaření maso podlévejte zbylým vývarem.

4

Do guláše po uvaření nastrouhejte 2 stroužky česneku, přimíchejte majoránku a dochuťte solí a pepřem.